Иммундық жүйеңізді нығайтып, ағзаңызды қуаттандыру үшін сізге – итмұрын, май, сәбіз, кептірілген жемістер, сарымсақ пен сүт керек. Итмұрын нәрсуы 4 ас қасық итмұрын (шиповник) жидегін 0,5 литр қайнаған суға салып, 30-40 минуттай баяу отта қайнатасыз. Бұл емдік сусын қан тамырлардың жұмысын жақсартып, суықтаудың алдын алады. Қандағы холестерин деңгейін төмендетіп, ағзаның иммундық жүйесін нығайтады. Шырғанақ майы Тәулігіне 2 шай қасық шырғанақ (облепиха) майын ішуді әдетке айналдырыңыз. Шырғанақ майы – ағзаңызды және теріңізді жасартады, қан тамырларды нығайтады, қанның түйілуін болдырмайды. Сондай-ақ, тұмау, суықтау секілді аурулардың алдын алады. Иммунитетіңізді көтеріп, қан айналымды жақсартады. Дәруменге бай тосап Тосап үшін 1 стақан үгілген грек жаңғағы, 3 дана көк алма, 0,5 келі мүкжидек (клюква) және 0,5 келі құмшекер керек. Қажеттілердің бәрін бір ыдысқа салып, үстіне 1/2 стақан су құясыз. Ыдысты отқа қойып, қайнауға дейін жеткізесіз. Бір қайнап шыққан соң тосаптың отын сөндіріп қойыңыз. Дайын болған тосап суықты, тұмауды, баспаны (баспа) емдейді әрі ағзаны қуаттандырып, иммунитетіңізді күшейтеді.
1 дана сәбізді үккіштен өткізесіз. Оған 1 ас қасық шекер, ұсақтап туралған қараөрік, алма мен кептірілген өрікті араластырасыз. Сосын сұйық балды қосып, мұқият араластыру керек. Дайын болған емдік қоспаны тоңазытқышқа салыңыз. Шамамен 2 тәуліктен соң жей беруге болады. 0,5 келі мүкжидек пен 1 дана лимонды еттартқыштан өткізіңіз. Татымына қарай бал араластырып, шай үстінде 1-2 ас қасықтан қабылдайсыз. 0,5 литр сүтті баяу отта қыздырасыз. Оған 1,5 бас тазартылмаған сарымсақты салып, 10-15 минуттай қайнатасыз. Сосын 3 сағаттай тұндырып қою керек. Белгіленген уақыттан соң дайын болған тұнбаны сүзіп алып, 25 мл-ден ішесіз. Емді тамақтанудан 30 минут бұрын жүргізу керек. Ал тұнбаны салқын жерге қоюды ұмытпаңыз. 1 шай қасық теңіз немесе ас тұзын 1 стақан қайнатылған жылы суға араластырыңыз. Бұл тұзды сумен тамағыңызды, мұрныңызды шайсаңыз да иммундық жүйеңізді нығайтуға септігін тигізеді.